program de educație cinematografică

Cinema.edu propune  liceenilor o călătorie printre diferite culturi, înţelegerea unor subiecte mai mult sau mai puţin familiare lor, a unor civilizaţii care le oferă deschiderea a noi orizonturi de cunoaştere.

Reconstituirea amintirilor unui fost soldat în Liban devine pretextul unei discuţii despre etică şi moralitate (Vals cu Bashir), la fel cum încercarea autorităţilor de a reface o întâmplare violentă cu final tragic stârneşte întrebări legate de naivitatea şi puritatea pierdută de fiecare naţiune în anumite momente ale evoluţiei ei (Reconstituirea).

Descoperirea propriei identităţi puse în contextul limitelor atât de specifice ale culturii africane devine o poveste interesantă despre noi înşine şi despre raportul pe care îl avem cu cei dragi nouă (Yeelen). Din Hoţul de lumină înţelegem că cele mai dificile condiţii de existenţă nu trebuie să ne lipsească de umanitate, ne demonstrează că există oameni doritori să facă bine celorlalţi fără să aştepte vreo recompensă.

Waste Land este descrierea proiectului prin care un artist contemporan îi provoacă pe culegătorii de materiale reciclabile din cea mai mare groapă de gunoi din lume, să participe la o iniţiativă artistică folosind doar produsele muncii lor. Discuţiile pe baza filmului por varia şi ele de la statutul şi scopul artei la demnitatea umană întrezărită în cele mai neaşteptate contexte.

Parteneri