program de educație cinematografică


LUMEA FABULOASĂ A LUI JULES VERNE / Invenţia diabolică

VYN ÁLEZ ZK ÁZY
Cehia, 1958, 83 de minute
Regia: Karel Zeman
Cu:  Lubor TokosArnost Navrátil, Miroslav Holub
Gen: Aventuri, Fantasy

Aşa cum declară încă de la început titlul, Lumea fabuloasă a lui Jules Verne este un film inspirat din operele marelui scriitor francez Jules Verne. Povestea originală se numeşte În faţa steagului şi face parte din seria Călătorii extraordinare.

Acţiunea din roman se păstrează: în urma unei vizite la sanatoriul în care inventatorul Thomas Roch este închis, contele Artigas decide să-l răpească şi să-l facă pe acest mare om să lucreze pentru el. Averea promisă îl determină pe bătrân să accepte să creeze cel mai puternic explozibil întâlnit vreodată, fără a bănui vreo clipă că el va fi utilizat în scopuri malefice. De fapt, contele este conducătorul unei cete de piraţi alături de care vrea să cucerească lumea. Paznicul lui Roch (cel care în film va deveni asistentul său şi un inginer priceput) este şi el dus, împreună cu Profesorul, pe Insula Ceştii-Întoarse. Datorită mesajelor lui de avertizare, întreaga lume află de complotul contelui Artigas şi navele de război se aliază pentru a-l învinge.

 

 

Ştiaţi că…

…. acţiunea a 4 din cele 64 de romane scrise de Jules Verne se petrece în România? Acestea sunt Castelul din Carpaţi, Fumoasa Dunăre tânără, Claudius Bombama şi Keraban încăpăţânatul.

 

 

 

Parteneri