program de educație cinematografică

UIMITOARELE AVENTURI ALE MUSCHETARILOR, România, 1987, 1 h 23 min

Regia: Victor Antonescu
Voci: Dem Rădulescu, Alexandru Arşinel, Anda Călugăreanu, Rodica Tapalagă, Mariana Mihuţ.
Gen: Animaţie

Şoriceii au avut dintotdeauna “probleme” cu pisicile, iar acest fapt nu a trecut neobservat în rândul pasionaţilor de animaţie (să nu uităm, aici, inconfundabilele personaje: Tom şi Jerry). În România, studioul Animafilm a profitat de acest subiect ofertant şi l-a propus spre realizare cineastului Victor Antonescu.

Iniţial, veşnicul război a fost portretizat în 13 episoade de câte 10 minute difuzate fie la televizor, fie ca momente de sine stătătoare înaintea proiecţilor din sălile de cinema. Elementul inovator era identificarea personajelor cu cele deja consacrate de Alexandre Dumas-tatăl în romanele sale.

Echilibrul forţelor implicate în luptă se destramă parţial odată ce şoriceii citesc romanul Cei trei muchetari şi decid să adopte comportamentul personajelor favorite. Nici pisicile nu se lasă mai prejos, creând astfel un malefic Michelieu, o vicleană Miau-lady şi o armată de gărzi neîndemânatice.

Lung metrajul Uimitoarele aventuri ale muschetarilor a luat naştere din combinarea a 9 episoade ale seriei care portretizează viaţa de la curtea regelui Ludovic al XIII-lea, aşa cum e ea imaginată de marele autor francez.

 

Premii: Premiul CNOP, 1987; Marele premiu la Festivalul de film de la Piatra Neamţ, 1988

Parteneri