program de educație cinematografică

Stropitorul stropit (L’Arroseur arrosé), Franţa, 1895, 1 minut

Scenariul şi regia: Louis Lumière

Cu: Clerc şi Duval (angajaţi ai uzinelor Lumière)

Gen: comedie

După ce fraţii Auguste şi Louis Lumière au brevetat cinematograful în 1895, ei au realizat câteva filme documentare, înregistrând pur şi simplu realitatea pe care o observau în jur. În acest context, Stropitorul stropit este prima comedie şi primul film cu poveste din lume: un tânăr îl stropeşte pe grădinar, dar va sfârşi prin a fi el însuşi stropit, conform principiului După faptă, şi răsplată.

 

Călătoria în Lună (Le Voyage dans la Lune), Franţa, 1902, 12 minute

Scenariul, regia, costumele şi producţia: Georges Méliès

Cu: Georges Méliès (conducătorul expediţiei), Bleuette Bernon (Luna)

Gen: SF

Călătoria în lună povesteşte întâmplările unor astronauţi care pleacă într-o expediţie pe Lună, se luptă cu populaţia care locuieşte acolo şi cad înapoi pe pământ, direct în ocean.

Georges Méliès, realizatorul filmului, a fost supranumit „Cinemagicianul” pentru că a descoperit efectele speciale şi trucajele cinematografului.

 

Masca (The Masquerader), SUA, 1914, 16 minute

Scenariul, regia şi rolul principal: Charles Chaplin

Gen: comedie

În Masca, Charlie Chaplin joacă rolul unui actor neascultător care e dat afară de la lucul de muncă. A doua zi, el se întoarce deghizat în femeie şi stârneşte tot felul de încurcături. Charlie Chaplin a fost un personaj fascinant, cunoscut mai ales ca „vagabondul Charlot”.  El merge întotdeauna împrăştiat şi stârneşte râsul în jurul lui, prin situaţiile buclucaşe pe care le provoacă.

 

Şcoala poştaşilor (Lecole des facteurs), Franţa, 1947, 18 minute

Regie şi scenariu: Jacques Tati

Cu: Jacques TatiPaul Demange

Gen: Comedie

Jacques Tati nu este un regizor foarte prolific, însă filmele pe care le-a realizat îl recomandă ca artist de excepţie. Primii săi ani de cinema îl aduc în faţa spectatorilor ca actor comic. Astfel, Şcoala poştaşilor povesteşte o zi din viaţa unui… poştaş care încearcă să-şi ducă treaba la bun sfârşit. Dacă unele plicuri ajung cu bine la destinaţie, altele solicită efort suplimentar şi o mare bătaie de cap. Construcţia poveştii urmează o structură comică pe care publicul tânăr o adoptă de regulă cu mare deschidere.


Şcoala poştaşilor se încadrează în genul cinematografic denumit comedie, la fel ca Masca sau Stropitorul stropit. Nu e foarte greu să ghiciţi de ce. Râdeţi la aceste filme? Vă simţiţi bine? Sunteţi binedispuşi? Păi chiar asta înseamnă comedie: un film în timpul căruia vă distraţi pe cinste! Sigur că există mai multe tipuri de comic, însă cel mai des folosit în cele ce urmează este comicul de situaţie, pentru că personajele vor fi puse în tot felul de ipostaze care vă stârnesc râsul. Veţi observa cum obiectele din jur par să se întoarcă împotriva lor, devenind astfel componente fundamentale în reţeta unei comedii de neuitat.

 

 

 

Parteneri