program de educație cinematografică

KIRIKOU ŞI VRĂJITOAREA, Franţa-Belgia, 1998, 1 h 10 min

Regia, animaţia şi scenariul: Michel Ocelot

Voci: Doudou Gueye ThiawMaimouna N’Diaye, Awa Sene Sarr

Gen: Animaţie

Un prunc vorbeşte din pântecul mamei sale, îşi cere dreptul la viaţă. Odată ieşit în lume, el află că poporul tribului său e asuprit de vrăjitoarea Karaba, luptă cu ea şi reuşeşte să o învingă. Aceasta e povestea inspirată de vechi legende africane care stă la baza filmului lui Michel Ocelot.

Regizorul dă personajelor şi întâmplărilor sale o cu totul altă dimensiune: micul Kirikou e înzestrat cu dorinţa de a cunoaşte şi de a-i înţelege, nu doar a-i judeca pe cei din jur conform părerilor (justificate sau nu) ale celor mai în vârstă. Curajul lui extraordinar îi suprinde pe membrii grupului său, îi revoltă sau îi salvează. Mama rămâne alături de el orice s-ar întâmpla, îi dă libertatea de care micuţul pare să aibă nevoie. Bunicul reprezintă înţelepciunea străbunilor, el este cel care îl pregăteşte pe Kirikou pentru confruntarea directă cu femeia malefică şi îi destănuie principii de viaţă. Toate aceste elemente propun o abordare diferită a situaţiei iniţiale, aplicând-o astfel problemelor din societatea contemporană.

Personajele şi stilul vizual propun simboluri ancestrale: figuri inspirate din pictura egipteană, cromatică adaptată trăsăturilor de caracter ale fiecăruia, îmbrăcăminte şi coloană sonoră specific poporului african şi modelată în funcţie de personaj.

 

Premii: Premiul pentru cel mai bun film european de animaţie la Premiile de animaţie ale Marii Britanii, 1999; Premiul juriilor de părinţi şi copii la Festivalul internaţional de film pentru copii de la Chicago, 1999; Premiul special pentru lung metraj al juriului Festivalului internaţional de film pentru copii de la Montréal, 2000; Premiul cel mare la Cinekid, 1999

Parteneri