program de educație cinematografică

Cinema.edu este un program de educaţie cinematografică care propune elevilor şi liceenilor deschiderea faţă de diferite tipuri de cinema (european, african, asiatic, american) prin acele poveşti în care regăsim teme sociale, umane, formatoare, general valabile oricărei culturi. E drept că un film ca Yeelen sau Kirikou şi vrăjitoarea prezintă civilizaţii prea puţin cunoscute nouă, însă substanţa – tema familiei, de exemplu – rămâne.

În urma proiecţiei, încurajăm discuţiile pe marginea sistemelor sociale observate, a poveştii şi tipologiilor de personaje identificate, studiul şi înţelegerea critică a evenimentelor oferite spre analiză pe ecran.

Proiectul contribuie, de asemenea, la dezvoltarea capacităţii de lectură a limbajului cinematografic şi audiovizual, atât pentru cei tineri nefamiliarizaţi cu specificul lui, cât şi pentru profesorii care trebuie să înţeleagă importanţa acestui tip de educaţie în lumea în care trăim. Într-o lume în care suntem asaltaţi de imagini atât de variate, selecţia şi înţelegerea corectă a mesajelor audiovizuale ar trebui să devină subiect de studiu în orice şcoală.

Proiectul are o durată de 3 luni (7 martie – 10 iunie) şi cuprinde serii de câte 5 proiecţii pentru fiecare categorie de elevi: ai claselor primare, gimnaziale şi liceale. Atât elevii, cât şi profesorii vor primi fişe didactice pentru a facilita înţelegerea subiectelor propuse şi pentru încurajarea unei dezbateri detaliate ulterioare, în clasă. La finalul proiectului, fiecare participant va putea să îşi exprime viziunea personală şi creativă asupra unuia dintre filme într-o expoziţie deschisă publicului larg.

 

 

 

 

Parteneri