program de educație cinematografică


DE-AŞ FI… HARAP ALB, România, 1965, 1 h 30 min
Regia: Ion Popescu Gopo
Cu: Florin Piersic, Lica Gheorghiu, Septimiu Sever
Gen: Fantasy

În De-aş fi Harap Alb, îndrăgitul regizor Ion Popescu Gopo reia povestea basmului lui Ion Creangă. Fiul cel mic al Împăratului (Florin Piersic) porneşte s-o ia de soţie pe una din fetele împăratului Roş. Pe drum însă, Spânul îl păcăleşte pe crăişor, îi preia identitatea şi îl păstrează doar ca slugă credincioasă. Îl supune la tot felul de probe pe care tânărul le va trece cu ajutorul noilor lui prieteni: Setilă, Flămânzilă, Ochilă şi Păsărilă. Nu îl doboară nici Cerbul, nici Ursul, nici alte animale fantastice, pentru că ascultă sfaturile Zânei şi ale celor care vor să îl ajute. Cu toate acestea, finalul filmului e neaşteptat, iar semnificaţiile sale – de urmărit îndeaproape.

Inovaţia faţă de varianta literară constă în faptul că mezinul cunoaşte aventurile lui Harap Alb, aşa că, spune el, nimic nu îl mai poate surprinde. Nu crede nici în Sfânta Vineri, nici în mârţoaga mâncătoare de jăratic. Se aşteaptă la fiecare din încercările la care e supus şi, cu toate acestea, nu reuşeşte să le evite.

Lumea propusă în basm e refăcută prin scenografie, costume, prin machiajul actorilor şi prin limbajul pe care ei îl folosesc.

Premii: Premiul pentru calitatea imaginii la al Iv-lea Congres al UNIATEC – Milano, 1964; Premiul pentru regie, Premiul special al juriului şi Premiul pentru scenografie (Ion Oroveanu) la Festivalul filmului românesc de la Mamaia, 1965; Premiul pentru originalitatea regiei la Festivalul internaţional al filmului de la Moscova, 1965;

Parteneri