program de educație cinematografică

CALEA ÎMPĂRATULUI (LA MARCHE DE L’EMPEREUR), Franţa, 2005, 1 h 20 min

Regia: Luc Jacquet
Voci:  Morgan FreemanCharles BerlingRomane Bohringer
Gen: Documentar

Calea Împăratului prezintă un moment foarte special din viaţa pinguinilor imperiali de la Polul Sud. Este vorba despre sezonul de reproducere. Se pare că această specie de păsări acvatice străbate zeci de kilometri, în aceeaşi zi din an, venind din diferite colţuri ale regiunii îngheţate, pentru a întâlni partenerul ideal. Viitorii taţi şi viitoarele mame pinguini rămân împreună până când puiul va creşte suficient ca să-şi poată purta singur de grijă.

Miracolul este însă dificil de îndeplinit. În timp ce taţii clocesc ouăle, mamele se întorc în zonele oceanice, acelaşi număr de paşi şi de zile, ca să se hrănească. Drumul lor durează câteva săptămâni şi trebuie să se sfârşească imediat după ce micuţii ies din găoace. Altfel, frigul îi va răpune. După ce mamele revin este rândul taţilor să pornească spre apele reci şi dătătoare de hrană. Acea parte a familiei responsabilă pentru viaţa micuţului îl ţine la căldură până când penele şi stratul de grăsime de pe corpul lui va fi suficient de bine format încât să împiedice îngheţul. Apoi, părinţii se retrag. Puii rămân singuri, şi doar cei norocoşi ajung la ocean.

Povestea se repetă mereu… într-o singură zi, sute de pinguini îşi dau întâlnire ca să reia acest dans al vieţii. La frumuseţea peliculei contrinuie o imagine şi o coloană sonoră impecabile, dar şi vocile actorilor care personifică pinguinii, dându-le o dimensiune romantică, umană.

Premii: Premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar, 2006; Nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun montaj şi Cea mai bună imagine, 2006; Premiu pentru cea mai bună coloană sonoră şi nominalizări pentru cea mai bună muzică de film, cel mai bun debut şi cel mai bun montaj la Premiile César, 2006; etc.

Parteneri