Straina

Străina/Die Fremde

 Regia: Feo Aladag

Tara: Germania, 2010

Durata: 119 min.

Gen: Dramă.

Cu: Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora

 Premii

 Filmul i-a adus actriței Sibel Kekilli numeroase premii pentru cea mai bună interpretare feminină la mai multe festivaluri internaționale: Tribeca Film Festival 2010, Montréal Festival of New Cinema, (premiul publicului), Festivalul International de la Marrakech. Până la Die Fremde, ea era recunoscută mai ales pentru rolul interpretat în Cu capul inainte/Head On  (2004) al regizorului Fatih Akin și Filiera Kebab/Kebab Connection (2005) de Anno Saul, scenariul Fatih Akin.

Feo Aladag se află la primul lung metraj, debut care i-a adus numeroase distincții la festivalurile internaționale de film. Filmul a mers în 90 de astfel de festivaluri și a obținut premii pentru Cel mai bun film și Cea mai bună actriță.

Premiul Europa Cinemas Label la Berlin în 2010 și LUX Film Prize 2010

Cel mai bun film și Cea mai bună actriță la a 60 a ediție a Festivalul Filmului German 2010

Cea mai bună actriță (Sibel Kekilli) la Tribeca Film Festival 2010

Cel mai bun film străin la Calgary International Film Festival, Canada 2010

Cinema for Peace Award, Germania 2010

Selectat pentru Cel mai bun film străin la Premiile Academiei SUA, 2011

Cel mai bun film – Victoria Film Festival , Canada 2011

Cel mai bun film –  São Paulo International Film Festival, Brazil 2010

Cea mai buna actriță (Sibel Kekilli ) – Festival du Nouveau Cinéma de  Montréal, Canada 2010

Sinopsis:

Umilită şi revoltată de comportamentul violent al soţului ei, Umay, o turcoaică în vârstă de 25 de ani, fuge, împreună cu fiul ei de patru ani  din Turcia în Germania, la Berlin, unde trăieşte întreaga sa familie. Deşi o primesc cu căldură, părinţii femeii o sfătuiesc să nu-şi părăsească soţul, pentru că s-ar dezonora şi ar aduce oprobiul comunităţii asupra tuturor. Deşi oscilează între afecţiunea pentru fiica lor şi respectarea străvechiului cod al onoarei, mama şi tatăl lui Umay îi cer să se sacrifice spre binele fiului. Crescută în Germania, unde a prins gustul libertăţii, ea refuză însă să se întoarcă, se refugiază într-un adăpost pentru femei victime ale violenţei conjugale, îşi ia o slujbă la un restaurant şi se pregăteşte să-şi reia studiile. Când este regăsită de fratele ei cel mai mare, un ins la fel de violent şi de înapoiat ca soţul ei, Umay este pedepsită după străvechile legi, ca o femeie dezonorată.

Comentarii